Harşit Vadisi Platformu vahşi madenciliğe “Dur” diyor!
Harşit Vadisi Platformu vahşi madenciliğe “Dur” diyor!
Gümüşhane-BHA
Harşit Vadisi Platformu Başkanı Çınar Çetinkaya, Giresun Medya Platformu Başkanı İbrahim Balcıoğlu ve İl Genel Meclis Üyesi Ömer Cebeci’den oluşan heyet hem davetiye dağıtıyor hem de afiş ve pankart asarak toplantının en iyi şekilde geçmesi için insanüstü bir gayret sarf ediyor.
Bu çalışmaların en hararetli yerinde yakaladığımız Harşit Vadisi Platformu Başkanı Çınar Çetinkaya “Bünyesinde 2 Federasyon, 2 Vakıf, 2 Platform, 13 Dernek ve 9 Kanaat Önderi kişilerin oluşturduğu Harşit Vadisi Platformu, bölgemizin neredeyse tamamına yakını maden sahası olarak tahsis edilmesi üzerine büyük bir mücadeleye veriyor.
Başta Gümüşhane olmak üzere bölgemizde MÖ 3000 yıllarından cumhuriyetin ilk yıllarına kadar madencilik faaliyetleri yapılmaktadır. Yapılan bu madencilik faaliyetleri, ilkel yollardan tünel, galeri açarak madeni elde etmek ve yine ilkel yollardan bu madenden metal elde etmek üzerineydi. Doğa ve insan sağlığına pek zararı yoktu.
Günümüzde ise kısa zamanda çok para kazanma mantığı ile daha kolay yoldan maden elde etmek için zehirli kimyasal maddeler kullanılarak açık madencilik faaliyetlerine hız verilmiştir.
Açık madencilik ile tüm doğamız, ormanlarımız, yaylalarımız, meralarımız, su havzalarımız bu açgözlü vahşi madenci firmaların istifadesine sunulmuştur. Tüm doğa dokusu, insan, hayvan, bitki sağlığı kötüleşecektir. Artık zehir içimize işleyecektir. Ormanlarımızdan sonra sıra dünyaca ünlü fındık bahçelerine ve tarım alanlarımıza gelecektir.
Küresel sermayenin yerli işbirlikçileri gözlerine kestirdikleri bölgeye giderek, buradaki köylülere çeşitli iş vaatleri ile köyün ve köylünün kısa zamanda zenginleşeceği yalanıyla vahşi madenciliğe ikna etmektedirler. Bu duruma müsaade etmek istemeyen köylülerimizin ne yazık ki diğer köylerden ve bölgesinden gerekli destek alamayınca sesleri hiç duyulmamaktadır.
Konu tek bir köyün meselesi değildir. Tüm ülkemizin tamamına yakını maden sahası olarak projelendirilmiştir. İktidarda ki siyasilerin bu vahşi madenciliğe karşı sessiz olması, doğal zenginliklerimizi koruyacak güçlü bir kanun olmaması nedeniyle doğamızı artık güçlü STK’lar korumalıdır. Harşit Vadisi Platformu bu amaç için kurulmuştur. STK’lar güçlerini birleştirmediği sürece vahşi madenciliğe karşı başarı kazanmak çok zordur.
İktidar yanlılarının dediği gibi bizler madenciliğe karşı değil, kanun nizam kural tanımadan maden çıkartılma şekli olan vahşi madenciliğe karşıyız. Platform olarak edindiğimiz bilgileri tüm vatandaşlarımıza ve diğer STK’lara aktarmaya hazırız.
Bu nedenle 18 Haziran Salı günü saat 13’te Tirebolu Eymür ve Şenyuva köyü sınırlarında olan Garigen Tepesinde sesimizi halkımıza duyurmak için basın açıklaması yapacağız. Gerekli yasal izinler alınmıştır. Tüm çalışmalarımız doğamızın yok olmaması içindir. Çünkü yarın çok geç olabilir. Hızlı ama doğru hareket etmek zorundayız. Tüm duyarlı vatandaşlarımızı bu önemli güne davet ediyoruz.